mandag den 1. september 2014

Maddag - Hønsekødssuppe med brød til

Jeg gider ikke at det altid sjak være mig der står i køkkenet længere.  Nu er børnene efterhånden blevet så store at de burde have haft deres faste maddag for et par år siden. Men hellere sent end aldrig runger igen igennem stuerne herhjemme.

Vi har aftalt det så mange gange og pigerne brokker sig altid over at de ikk er mere med i køkkenet.  Når jeg så en sjælden gang, mærker overskuddet og spørg om de vil være med, kommer der den ene klagesang efter den anden - og så bliver det selvfølgelig lige så hurtigt droppet igen som det blev foreslået. 

Forstår de børn da slet ikke hvor meget mere besværligt det er at have dem med,  end hvis jeg lige biksede noget sammen selv? 

Men nu må jeg også til at vise mig fra min overskuds side. Og det er jo en vigtig lærer - jeg lovede mig selv, at når mine børn flytter hjemmefra en dag, så skal de kunne lave mere end de klassiske 4 retter som jeg selv mestrede i sin tid. Og hvis jeg skal overholde mit løfte til mig selv og mine kære børn,  så må vi se og i gang.

Så i dag var det store C's tur.
Hun havde valgt at lave Hønsekødssuppe.
En ret jeg altid selv har troet var enormt svær, nok mest fordi min mor købte den færdig på frost.
Men men men - er der noget mine voksne spare år har lært mig, så er det at

1: det er slet ikke svært at lave det meste selv
2: du sparer jo oceaner af penge på det.
3: du kan stadig snyde og gøre det nemt,  selvom du gør det selv

Og det kan vi jo godt lide herhjemme.

Så vores Hønsekødssuppe består af:

500 g kyllingefilet (eller hvor meget du nu lige har i fryseren)
Gulerødder
Kartofler
Knoldselleri
En pose med melboller og kødboller

Vi kan ikke lide mere i vores suppe. Men man må jo helt selv bestemme hvad man vil komme i af forskellige grøntsager.

Kom kyllingefilet i en gryde med vand,  så det passer med den mængde suppe du ønsker.
Skræk grøntsagerne og skær dem i passende mundhapser.

Når kyllingen er kogt og har trukket en masse smag ud i vandet fisker du dem op.
Kom en hønseboullion terning og grøntsagerne i gryden med vand og lad dem koge mens du skærer din kylling i tern.

Til sidst kommer du kylling tilbage i suppen.   Lad det hele koge til grøntsagerne er møre.

Kom mel og kødboller i suppen og smag til med salt.

Svære er det faktisk ikke :-)

Derfor kan man også sagtens lave et lille nemt brød til.

Vi lavede vores egen fortolkning af et foccacia brød:

Du skal bruge:
650 g hvedemel
50 g gær
6 dl lunken vand
2 tsk salt
2 spsk olie
Ca 1 håndfuld hørfrø

(+ olie og groft salt til toppen)

Rør gæren ud i det lunken vand og tilsæt de øvrige ingredienser.

Ælt dejen grundigt i et par minutter til den er blød og smidig (det er en meget våd og tynd dej, så du behøver ikke komme mere mel i)

Drys lidt mel over dejen og lad den hæve tildækket i 40 min.

Hæld dejen ud på en bageplade med bagepapir på.  Ryst pladen lidt frem og tilbage så dejen ligger sig fladt.

Kom olie på fingrene og tryk huller i dejen.
Dryp med olie og drys salt over.

Tænd ovnen på 200° luftvarme og lad dejen hæve indtil ovnen er varm.

Bag brødet i ca 25 min midt i ovnen.

Skær brødet i store tern ala kagestykker og server.

Jeg bliver lige nødt til at være lidt retfærdighed og fortælle at store C faktisk klarede hele maden selv,  både brød (efter opskrift) og suppen (dirigeret af mig)
Og jeg fik en dejlig kop kaffe imens ;-)
Flot gået af min store pige. ..

Brødet er godt både til suppe,  andre retter og som lidt ekstra i madpakken.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar